banner
 

 

Workshops 2019/2020

 

 • IN GESPREK MET JE DROOM
  Een introductiecursus van 5 bijeenkomsten om meer toegang te krijgen tot je dromen
  Aanmelden uiterlijk 15 december 2019

  Voor meer informatie: lees hieronder verder.

 • LICHT OP SCHADUW
  8 dagdelen schaduwwerk in een kleine groep

  Deze workshopcyclus start in december 2019 op aanvraag
  Meld je aan als je belangstelling hebt voor deze bijzondere workshopreeks! In overleg met de groep stellen we dan een dagdeel en de data vast.
  Aanmelden uiterlijk 1 december 2019
  Voor meer informatie: lees hieronder verder.

 

IN GESPREK MET JE DROOM


‘Dromen zijn bedrog’, ‘Dat had je gedroomd….!’:
dromen staan niet hoog aangeschreven in onze huidige cultuur. Tegelijkertijd voelen heel veel mensen zich aangesproken door hun dromen en zoeken naar de betekenis ervan voor hun dagelijks leven.
De laatste vijftig jaar is door psychologen en neurologen onderzoek gedaan naar de functie van het dromen. Steeds meer blijkt dat het dromen essentieel is voor onze psychische gezondheid.
Maar wat betekenen die vaak absurde avonturen die wij ’s nachts beleven?
In de dieptepsychologie is er sinds het begin van de 20e eeuw wel serieuze aandacht voor deze vraag. In navolging van Freud en Jung analyseren psycho-analytici en Jungiaanse therapeuten droombeelden van cliënten aan de hand van archetypische droomsymbolen. ‘Gestalt’-therapeuten hebben later een eigen methode ontwikkeld om uit dromen zinvolle informatie te halen. Sindsdien is er veel gepubliceerd over dromen en zijn er allerlei tips voor handen om in gesprek te gaan met je droom.

De droomgroep
Dat ‘in gesprek met je droom’ gaan zullen we gezamenlijk doen in een droomgroep die in het a.s. najaar van start gaat. We schenken aandacht aan de mogelijke betekenis van dromen en je gaat aan de slag met manieren om zelf aan je dromen zinvolle informatie te ontlokken.
Daarbij gaat het niet om een eenduidige droomuitleg aan de hand van droomsymbolen, hoewel die soms behulpzaam kunnen zijn. Je gaat echt in gesprek met je droom. Een gesprek is altijd subjectief en gebonden aan de actualiteit. De centrale vraag is steeds: ’Wat kan deze droom mij op dit moment te vertellen hebben?’ Elke keer brengen één of enkele van de groepsleden een droom in. Al associërend en met behulp van de eigen verbeeldingskracht gaat de dromer daarmee aan de slag, geholpen door de andere groepsleden. We associëren daarbij volgens bepaalde methoden. Als hulpmiddelen gebruiken we soms onze pen of pastelkrijt.

Wat kun je verwachten van deze droomgroep?
- Informatie over verschillende zienswijzen op de betekenis van dromen
- Informatie over de verschillende functies van dromen en de gelaagdheid in een droom
- Kennis van methoden om je droom te bevragen en te interpreteren en oefening in het gebruiken daarvan
- Enige kennis van droomsymbolen en het al dan niet toepassen ervan; oefening daarin
- Opbouwen van een zinvolle relatie met je dromen
En, je kunt zeker verwachten dat je meer zult gaan dromen, of beter gezegd: dat je je dromen beter gaat onthouden! Want dromen doe je zowiezo elke nacht…..

Deze droomgroep beschouw ik als een introductie. Voor wie zich hierna meer blijvend in zijn dromen wil verdiepen, bied ik een verdiepingscursus aan.

Vijf woensdagavonden van 19.30 u. – 22.00 u. of een ander dagdeel, in overleg met de groep
Data: start in januari 2020 De data worden bekend gemaakt eind november
Kosten: € 95,-
Locatie: wordt nog bekend gemaakt. In elk geval in Gouda, in de wijk Bloemendaal
Aanmelden vóór 16 december 2019
LICHT OP SCHADUW

Onze schaduw
“Alles heeft twee kanten”, zeggen we vaak.
De afwisseling van dag en nacht vinden we vanzelfsprekend.
Het spel van licht en schaduw maakt een foto interessanter.

Toch valt het niet mee om te accepteren dat wij zelf ook twee kanten hebben, een ”goede” en een “slechte”.
De Zwitserse psychiater Carl Jung sprak niet over slechte kanten, maar over schaduwkanten.


In de schaduw houdt zich datgene op dat we hebben weggestopt omdat we ooit hebben geleerd dat het slecht was of omdat het sociaal onhanteerbaar is of omdat het niet past in het beeld dat wij ons hebben gevormd van onszelf. Schaamte, veroordeling of onwetendheid weerhouden ons ervan om daar naar te kijken. Maar het kost heel wat energie om de schaduw-monsters van ons weg te houden.
De Jungiaanse zienswijze nodigt ons uit om licht te laten schijnen op onze schaduwkanten. Als we de confrontatie durven aangaan, worden we een completer mens en winnen we aan inzicht, kracht en vrijheid.


De workshops
In deze workshops zoeken we naar manieren om zonder oordeel te ontmoeten wat er zich ophoudt in onze schaduw. Al tekenend breng je dingen uit het verborgene aan het licht en kom je tot een beeld. Je bepaalt zelf waarnaar je op zoek wilt gaan. Ook laten we ons inspireren door sprookjes en oude verhalen.
Om onze ontdekkingen een plaats te geven te midden van onze lichtere kanten, maken we gebruik van de cirkel. We werken met potlood, houtskool en pastelkrijt. Speciale teken –of schrijfvaardigheid zijn niet nodig.

 

8 dagdelen van elk 2 1/2 uur
Kosten:€ 165,- inclusief materialen, koffie en thee
Maximum aantal deelnemers: 4

Locatie: mijn praktijkruimte, Hazelaarlaan 10, Gouda